Cum sa faci tuica de casa: cativa pasi simplii

Tuica de prune facuta acasa este solutia ideala pentru a te incalzii cu aromele verii pe tot parcursul anului. Tuica este creata cu ajutorul vinului distilat, care poate fi facut acasa folosit orice tip de fruct. Dupa ce fructele au fermentat, lichidul este distilat de doua ori pentru a produce o aroma puternica de prune, pere sau mere.

Pentru a invata cum se face o tuica delicioasa in propria bucatarie, urmati acesti pasi:

  1. Pregateste intai vinul

Alege fructul pe care doresti sa-l folosesti si apoi apuca-te de treaba. In mod traditional, tuica de casa era un mod simplu de a captura si preserva toate aromele si mirosurile verii. Perele, merele si strugurii sau prunele erau stranse, procesate in vin, si apoi distilate in tuica de fructe. Daca doresti sa pregatesti propriul vin, trebuie sa culegi fructele si apoi sa incepi procesul de fermentare cel putin o luna de zile inainte de a-l transforma in tuica. Daca preferi sa incepi procesul de distilatie imediat, cumpara cativa litrii de vin si treci la urmatorii pasi:

  • Asteapta pana cand fructul pe care doresti sa-l folosesti intra in sezon
  • Culege si fermenteaza mai multe fructe daca doresti o cantitate mai mare de tuica
  • Tuica de prune este mai usor de pregatit de acasa, de aceea este o alegere populara


  1. Cum termini tuica de Prahova

Dupa ce ai terminat de distilat vinul, este timpul sa torni continutul intr-un pahar mare de sticla. Ar trebui sa obtii cam 300 ml de tuica de Bucuresti pentru fiecare 1.5 l de vin distilat. Pastreaza tuica intr-un recipient cu un dop strans pentru a pastra aroma intacta. Dupa cateva zile, este timpul sa mirosi si sa gusti tuica. In cazul in care simti un miros de acetona sau alcool metil, poti pune un ambalat de cauciuc peste dopul recipientului pentru a aerisi continutul. Mirosul si gustul neplacut se vor evapora dupa cateva zile.

Daca respecti acesti pasi, vei putea obtina o palinca de prune delicioasa asa cum iti doresti, si sa te bucuri de ea pe toata perioada sezonului rece.