Este oficial: girafele sunt pe cale de disparitie

Nu una, ci doua subspecii ale girafelor au fost puse pe lista animalelor pe cale de disparitie. Asta inseamna ca sunt pe cale de extinctie in special din cauza activitatilor umane pe teritoriile lor.

Conform unui nou raport facut de catre Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii (IUCN), numarul mamiferelor a scazut cu 40% in ultimele trei decenii. Ca si rezultat, multe animale au fost trecute pe lista celor pe cale de disparitie.

Exista sapte alte subspecii de girafe. Insa fiecare dintre acestea este in pericol sa dispara, numarul indivizilor crescand foarte greu. De fapt, toate cele noua subspecii au avut de suferit enorm din cauza agriculturii, mineritului si constructiilor de-a lungul Africii. „Desi girafele se vad adeseori in expeditiile de safari, in media si in gradinile zoologice, ele trec printr-o extinctie silentioasa, de care nu multi sunt constienti.”, a spus Dr. Julian Fennessy, de la IUCN.

Elefantul african si rinocerul nu sunt singurele animale vanate de catre contrabandisti. Girafele sunt vanate pentru capul lor si pentru oase, care, conform Proiectului Rothschild Giraffe, pot fi vandute pentru 140 de dolari fiecare. Daca nu este descoperita o solutie pentru problema persistenta, este posibil ca viitoarele generatii sa poata vedea girafe doar la zoo si nu in salbaticie. Iar asta este o problema majora.

Dezechilibrul unui habitat aduce cu sine dezechilibrul altui habitat, urmand ca, intr-un final, intreaga planeta sa fie afectata. Asadar, doar pentru ca nu se intampla aici – desi avem si noi multe specii pe cale de disparitie, nu inseamna ca nu vom fi afectati. Schimbarile climatice, aerul din ce in ce mai poluat, mamiferele din ce in ce mai putine, poluarea din oceane – toate acestea afecteaza zi de zi viata oricarei persoane, in moduri subtile. De aceea, este important sa facem orice putem pentru a nu mai pierde din animale si plante si pentru a conserva natura.